Веселий апокаліпсис? (п’ятниця 8 тижня Звичайного періоду)

20180531_220950

 

Любі! Наблизився всьому кінець. Тому будьте мудрі й пильнуйте в молитвах! Насамперед майте щиру любов один до одного, бо любов покриває багато гріхів. Будьте гостинні один до одного – без нарікання; служіть один одному – кожний тим даром, якого одержав, наче добрі управителі різноманітної Божої благодаті.
Коли хто говорить, – нехай говорить, як Божі слова; коли хто служить, – нехай служить, наче з сили, яку дає йому Бог, щоб у всьому прославлявся Бог через Ісуса Христа, якому слава і влада навіки-віків! Амінь.
Любі! Не дивуйтеся вогневі, що трапляється вам для вашого випробування, – наче якомусь дивному випадкові; але, будучи спільниками Христового страждання, радійте, щоб і при з’явленні Його слави ви раділи та веселилися.

1Пт 4,7-13

В літургійних читаннях знову не читаємо повного тексту послання святого Петра. Вже в попередніх розділах апостол говорив про страждання християн (напр. 3,13-17). І в сьогоднішньому уривку Петро повертається до цієї теми і пише серйозні речі.

В житті трапляються випробування (по-грецьки це те саме слово, що вживається в молитві “Отче наш” – “спокуса”), у всіх. Це не повинно дивувати. “Але наскільки маєте спільність в стражданнях Христа – (настільки) радійте”. Страждання віруючих – виявляється – не являються їхніми особистими проблемами. Якщо це праведні страждання, не спричинені гріхом, то вони спершу страждання Христа, з яким разом страждають і християни. Віруючі та Ісус – спільники в стражданні. Християни покликані творити єдність з Ісусом у всьому доброму, страждання не виключення

Петро навіть робить крок вперед і робить ще одне дивне ствердження: радійте, якщо ваше страждання спільне з Христом. Радіти посеред страждань. Чому? Бо очікуємо з’явлення слави Христа. Для слова “з’явлення” вживається грецьке слово, що зазвичай викликає мішані почуття – “апокалюпсіс”. При апокаліпсисі будуть радіти й веселитися спільники Христа в Його стражданні. Не боятися, а радіти.

Господи, перед такими сильними словами з покорою прошу – допомагай кожне страждання сприймати передусім як Твоє страждання. Допоможи, вдивляючись за обрій людської історії, бути спільником Твоїх страждань, щоб з радістю зустрітися з Тобою.

1 thoughts on “Веселий апокаліпсис? (п’ятниця 8 тижня Звичайного періоду)

Залишити коментар

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close