Рости (вівторок ХХІІ тижня Звичайного періоду)

GrowthExpertsToFollow-compressor

 

Брати! Дух досліджує все, навіть глибини Божі. Бо хто з людей знає те, що є в людині, як не дух людини, який живе в ній? Так само й Божого ніхто не пізнав, хіба тільки Дух Божий. Ми ж одержали не духа світу, але Духа, який від Бога, щоби знати те, що дароване нам Богом; про що й говоримо не вченими словами людської мудрості, але навченими Духом, зіставляючи духовне з духовним.
Адже душевна людина не приймає того, що від Божого Духа, бо для неї це безумство й вона не може цього зрозуміти, тому що це досліджується духовно. Духовна ж людина про все судить, а її саму ніхто не судить. Бо хто пізнав розум Господа, хто повчатиме Його? Ми ж маємо розум Христа!

1Кор 2,10б-16

Святий Павло різко змінює тон і терміни, щоб, вживаючи словництво своїх опонентів, показати їхню помилку. В езотеричних колах корінтян дуже цінилося особливе знання (по-грецьки “гноза”), що робило втаємничених вищими від інших простих віруючих. Вони називали себе “досконалими” або “духовними”. А інші були “душевними” (по-грецьки це звучить як “психічні”).

Павло використовує ці терміни, але змінює їх значення. Так, серед християн є певна різниця, це така дійсність. Різниця полягає в розумінні тайни Ісусового хреста, бо до засвоєння цього знання треба рости, хоча ця тайна відкрита для всіх, вона абсолютно доступна для всіх віруючих. Але необхідно рости в поступовому розумінні Божої мудрості. “Ми ж маємо розум Христа!” З душевних потрібно перетворюватися в духовних, зі “світових” в Христових.

Логіка світу (сила, багатство, краса, кількість, красномовність і тд.)  приваблива і дає видимість вищості. У світі це діє, такі правила прийнято серед людей. У Церкві, перед Богом, інша логіка. І потрібно дати рости в собі паросткам Божого Царства, засвоювати інші правила життя. Нехай Господь дасть нам рости в прийнятті Ісусового хреста!

1 thoughts on “Рости (вівторок ХХІІ тижня Звичайного періоду)

  1. Сповіщення: Рости | CREDO

Залишити коментар

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close