Божі ВІПи (вівторок ХІІІ тижня Звичайного періоду)

futuro

 

Слухайте це слово, яке Господь говорить проти вас, сини Ізраїля, проти всієї родини, яку Я вивів з Єгипетського краю, кажучи: «Лиш вас Я пізнав з усіх родин землі: тому й покараю вас за всі ваші провини. Хіба йдуть двоє разом, якщо не згодились? Хіба рикає лев у лісі, коли він здобичі не має? Хіба левеня здіймає голос з лігва свого, нічого не впіймавши? Чи потрапить у сильце на землі пташка, коли немає принади? Чи здійметься сильце з землі, коли нічого не впіймало? Хіба засурмить сурма у місті й народ не затремтить? Чи станеться у місті якесь лихо, що його Бог не спричинив би?
Дійсно, Господь Бог не робить нічого, не об’явивши намисли свої своїм слугам-пророкам. Зарикає лев – хто не настрашиться? Господь Бог заговорив – хто не запророкує? Я деяких з-між вас спустошив, як Бог спустошив був Содом та Гомору; й ви були, мов та головешка, вирвана з пожежі, та ви до Мене не повернулися, – так говорить Господь.
Тому отак, Ізраїлю, вчиню з тобою! Тому, що це вчиню з тобою, готуйся, Ізраїлю, стрічати Бога твого!»

Ам 3,1-8; 4,11-12

Пророк Амос розвиває перед ізраїльтянами особливу думку про поняття обраності. Так, Ізраїль – особливий народ. “Лише вас Я пізнав з усіх родин землі”. Вони отримали цей особливий дар від Господа, про це згадується у багатьох місцях Старого Завіту. Але це не причина гордості, бо “тому й покараю вас за всі ваші провини”. Привілеї, які отримав Ізраїль, стають приводом до надзвичайно великих вимог. Обраність не дає права розслаблятися. Це не синонім вседозволеності. Саме навпаки.

Справедливо? Чи ні? Вимогливість Бога до свого народу це друга сторона Його любові. Він не може змиритися зі злом у тих, кого обрав. Тому очищає Ізраїль всіма можливими способами. В разі крайніх випадків навіть вогнем. Та Бог не карає заради самої кари. У кожному випробуванні можна побачити шанс повернутися до Того, хто нас обрав для себе, на свою особливу власність.

Ласкаво просимо до Божого клубу!

Залишити коментар

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close