Ламати старі схеми (вівторок 8 тижня Звичайного періоду)

matrytsia

Любі! Про спасіння душ розвідували та допитувалися пророки, які провістили для вас благодать. Вони досліджували, на що або на який час у них вказував Дух Христа, наперед провіщаючи Христові страждання і славу, яка настане після цього. Їм було відкрито, що не для них самих, а й для вас служило те, що нині сповіщено вам через благовісників Духом Святим, посланим з неба, що бажають побачити ангели.
Тому, підперезавши стегна вашого розуму, будучи тверезими, повністю покладіть надію на благодать, що приноситься вам у з’явленні Ісуса Христа. Як діти послуху, не потураючи вашим попереднім пожадливостям, коли ви перебували в незнанні; але як Той, хто покликав вас, є святий, будьте й ви святі в усьому вашому житті, адже написано: «Будьте святі, як Я Святий!»

1Пт 1,10-16

Ох, нічого собі! Бути святими як Бог?!? Не перегнув тут Петро? І це пише той, хто відрікся від Ісуса триччі в ту трагічну ніч перед розп’яттям… Так! Не більше, і не менше – бути святими як Святим є сам Бог! Висока планка для християн!

Але Петро розпочинає не з цьому надвимогливого ствердження, а з іншого боку – нам дано спасіння. Божа благодать випереджає вимоги і наші зусилля. Ми маємо бути святими не тому, що можемо ними бути (своїми силами), а тому, що Він робить нас святими.

Підпережіть стегна вашого розуму. Будьте тверезі. Не потурайте старим пожадливостям. Це слово привертає увагу – “потурати”. По-грецьки “сюсхематідзо”, складається з “сю-” (по-українськи “спів-” як в “спів-учасник”) та “схема” (багато значень, але й у такому вигляді розуміємо це слово). Не вкладатися в старі схеми, вийти зі складу попередніх схем світу, не бути “співсхемними”.

В чому я ще належу до схем пристрастей і світу? В чому маю ще стати святим?

1 thoughts on “Ламати старі схеми (вівторок 8 тижня Звичайного періоду)

Залишити коментар

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close